Wat is content marketing: een complete gids

In de bruisende digitale wereld van vandaag is content marketing zoveel meer dan een technische term of een buzzwoord. Het is als het delen van een meeslepend verhaal met een goede vriend. Laten we samen duiken in deze boeiende wereld en ontdekken wat content marketing echt betekent.

Inhoudsopgave

1. Wat is content marketing, echt?
2. De voordelen van content marketing
3. De veelzijdigheid van content: meer dan tekst
4. Jouw contentstrategie in 8 stappen
5. Een bureau inschakelen of het zelf doen: wat is de beste keuze?


Wat is content marketing echt?

Content marketing is een strategische benadering gericht op het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante content. Maar in plaats van je producten of diensten direct te promoten, gaat het erom je publiek te voorzien van informatie die hen helpt, informeert en entertaint. Het is alsof je een oprecht gesprek voert, waarbij je luistert naar hun behoeften en daarop inspeelt met je content.

De voordelen van content marketing

In een wereld waar consumenten dagelijks worden gebombardeerd met advertenties, biedt content marketing een frisse wind. Maar waarom is het zo effectief?

- Vertrouwen opbouwen: door consistent waardevolle content te delen, positioneer je jezelf als een betrouwbare expert.

- SEO voordelen: kwalitatieve content trekt niet alleen lezers aan, maar ook zoekmachines. Hierdoor wordt je online zichtbaarheid vergroot.

- Betere kantrelaties: met content die echt resoneert, bouw je diepere en meer betekenisvolle relaties op met je publiek. Het gaat om het creëren van een moment, een connectie, niet alleen om het pushen van een product.

De veelzijdigheid van content: meer dan tekst

Content komt in vele vormen en maten. Afhankelijk van je doelgroep en je boodschap kan je kiezen uit een breed scala aan formats:

- Artikelen en Blogs: Jouw kans om dieper in te gaan op onderwerpen en je expertise te tonen.

- Video’s: Een dynamische manier om verhalen te vertellen en je publiek te betrekken.

- Infographics: Voor degenen die houden van visuele data en feiten.

- Handleidingen: How-to gidsen en stapsgewijze instructies.

- Checklists: Handig voor lezers om hun voortgang bij te houden.

- FAQs: Antwoorden op veelgestelde vragen over je product, dienst of branche.

Denk aan de soorten content die je zelf graag consumeert. Wat spreekt je aan? Wat vind je boeiend? Gebruik dat als inspiratie voor je eigen content.Content marketeers in gesprek

Jouw contentstrategie in 8 stappen

Een sterke contentstrategie is als een goed uitgestippelde reis. Het vereist voorbereiding, inzicht en aanpassingsvermogen:

1. Bepaal doelstellingen

Begin met het einde in gedachten. Wat wil je bereiken? Stel, je hebt een schoenwinkel. Je doelstelling voor je winkel kan zijn om in het komende jaar de verkoop van wandelschoenen met 20% te verhogen.

2. Buyer persona onderzoek

Bepaal wie je ideale lezer of klant is. Wat drijft hen? Wat interesseert hen? Als we het voorbeeld van de wandelschoenen nemen, is je ideale klant een actieve outdoor liefhebber tussen de 25 en 45 jaar oud. Je ideale klant wandelt graag, hecht waarde aan comfort, duurzaamheid en stijl bij het kiezen van wandelschoenen.

3. Content audit

Bepaal wat je al hebt en wat je nog nodig hebt. Schrijf blogposts over de wandelschoenen die je hebt en de voordelen van elk specifiek paar schoenen. Maar schrijf ook leuke artikels over mooie wandeltochten in de buurt en welke schoenen geschikt zijn voor welke tocht.

4. Content plan

Maak een contentkalender en organiseer al je inspanningen. Schrijf op die kalender wanneer je op social media wil posten, wanneer je blogposts wil publiceren. Voor het schoenenvoorbeeld kan je hier ook video’s met wandeltips inopnemen, of productrecensies van wandelschoenen.

5. Content mapping

Zorg ervoor dat je content aansluit bij de verschillende stadia van de klantreis. In de bewustwordingsfase van onze wandelschoenen, kunnen populaire wandelbestemmingen relevant zijn. Zit je klant in de beslissingsfase? Zorg dan voor voldoende productrecensies en vergelijkingen van verschillende merken.

6. Contentcreatie

Laat je creativiteit de vrije loop, maar zorg voor kwaliteit boven kwantiteit. De inhoud moet nuttig en informatief zijn voor je doelgroep, maar niet saai. Maak een leuk filmpje waarin je verschillende soorten wandelschoenen toont, ga op wandeling in de wandelschoenen en schrijf een review over hoe comfortabel ze al dan niet zijn.

7. Distributie

Zorg ervoor dat je content de juiste mensen bereikt. Schrijf een leuke Instagram post en link je blogberichten daaraan. Schrijf nieuwsbrieven waarin je verwijst naar je blogbericht. Misschien kan je samenwerken met sportieve content creators om je schoenen te promoten.

8. Analyse en Optimalisatie

Leer van je resultaten en streef naar verbetering. Gebruik analytics tools om te zien wat werkt en pas je strategie aan. Wil je weten of je blogposts voor je schoenenwinkel werken? Gebruik Google Analytics om het verkeer naar je blog te volgen, het bouncepercentage te meten en het aantal conversies te registreren. Doet je blog het goed? Doe zo verder! Is het bouncepercentage hoog? Zoek dan uit wat je kan verbeteren.

Content marketeer in beeld.

Een bureau inschakelen of het zelf doen: wat is de beste keuze?

Of je nu kiest voor een bureau of besluit alles zelf te doen, beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen. Het komt allemaal neer op je middelen, expertise en budget. Maar ongeacht je keuze, het belangrijkste is om authentiek te blijven en je publiek altijd op de eerste plaats te zetten.

Contacteer Kruisraket

Ben je klaar om je content marketing naar een hoger niveau te tillen? Bij Kruisraket combineren we strategie, creativiteit en expertise om jouw merk te laten schitteren in de digitale wereld. Wacht niet langer en ontdek hoe wij jouw verhaal kunnen vertellen op een manier die resoneert en resultaten oplevert. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de kracht van content marketing in voor jouw succes!


Samenwerkende content marketeers

Digitale strategie & dashboarding

Als bureau identificeren we door gerichte vragen jouw behoeften, ontwikkelen een digitale strategie op maat, en bieden een helder kostenoverzicht en rapportage via jouw persoonlijke dashboard.

Lead generation

Met een duidelijke strategie en de juiste call-to-actions maken we van je website een ware bezoekersmagneet en toveren we prospecten om in klanten.

Google Ads

Maak jezelf altijd en overal zichtbaar. Met SEA (Search Engine Advertising) zorg je ervoor dat mensen je vinden wanneer ze naar jouw product op zoek zijn.

SEO

Met SEO (Search Engine Optimization) verbeter je jouw organische rankings in Google zodat je website meer bezoekers aantrekt en leads genereert.

Social media

Inspireer je volgers en maak je merk bekend bij nieuwe relevante doelgroepen. Met pakkende content zorgen we voor momenten om te liken, sharen en converteren.

Webdesign & development

Wij maken jouw website met behulp van Craft CMS zo eenvoudig mogelijk voor jou en zo indrukwekkend mogelijk voor de klant.

E-mailmarketing

Een éénmalige nieuwsbrief of periodieke e-mailcampagnes: we bedenken, ontwerpen en programmeren e-mails die inspireren, overtuigen en converteren.

Online advertising

Online adverteren kan niet enkel via social media en Google. Er zijn nog veel meer relevante kanalen. Wij stellen de juiste aan u voor in een overzichtelijk mediaplan.

Fotografie, video en copy

We creëren aantrekkelijke content door middel van de beste in-house copywriters, fotografen en videocreators.